Zolderverbouwing met Dakkapel

Zolderverbouwing met Dakkapel

Een van de beste manieren om het woonoppervlak snel uit te breiden, je woongenot een behoorlijke impuls te geven en de waarde van je woning zelfs te laten toenemen, is het verbouwen van je zolderverdieping tot een volwaardige woonlaag. Een zolderverdieping met meerdere slaap- of studeerkamers, inclusief het plaatsen van een ruime dakkapel.

Zolder als nutteloze opslagplaats

Veel mensen gebruiken hun zolder niet of nauwelijks, behalve voor de plaatsing van de eventuele CV-ketel, het drogen van de kleding in de wintermaanden en de passieve opslag van allerlei spullen. Aan die zolderruimte heb je dan verder eigenlijk niet zoveel..

“ de zolderverdieping maakt al gauw minstens 30% uit van het totale oppervlak van de woning, maar wordt vaak nauwelijks actief gebruikt “

Volwaardige extra woonruimte dankzij verbouwde zolder

Bedenk wel dat zo'n zolderverdieping al gauw minstens een derde van het totale oppervlak van je woning uitmaakt. De meeste woningen hebben echter een schuin aflopend zadeldak, en dan kun je op een groot deel van de zolderverdieping niet fatsoenlijk rechtop staan.Het plaatsen van een voldoende ruime dakkapel maakt dat wel mogelijk, en zo creëer je relatief gemakkelijk een extra volwaardige slaap- of studeerkamer.

Meer woonoppervlak betekent waardetoename woning

En er is nog iets interessants. Door het plaatsen van een dakkapel vergroot je al snel het totale woonoppervlak van de woning. Want, pas als de afstand van de zoldervloer loodrecht omhoog tot aan het zolderplafond tenminste 1,50 meter bedraagt, mag je ook die meters zoldervloer meetellen bij het totale woonoppervlak van de woning. En meer woonoppervlak betekent dat de woningwaarde doorgaans hoger zal worden getaxeerd.:

“ met het plaatsen van ruime dakkapel vergroot je op zolder het woonoppervlak, en daardoor in principe ook de woningwaarde “

Gezinsuitbreiding

Stel dat er gezinsuitbreiding op komst is, dan wil je het liefst de babykamer zo dicht mogelijk in de buurt van de ouderslaapkamer hebben. De grotere kinderen zouden dan prima naar boven kunnen verhuizen, en een nieuwe spannende zolderkamer kunnen betrekken. Het kan echter ook zijn dat gewoon behoefte hebt aan een extra studeer- of slaapkamer. Allemaal redenen waarom het fijn is om een zolderruimte te hebben, die je actief kunt gaan gebruiken als woonruimte.

Alles te creëren nieuwe kamers kunnen netjes worden afgescheiden met bijvoorbeeld lichte systeemwanden, en ook de eventuele CV-ketel krijgt een nette eigen kamer, die je dan tegelijk prima als werk- en strijkkamer kunt gebruiken.

“ en gemiddelde zolder verbouwen tot 2 volwaardige, netjes afgewerkte slaapkamers, plus plaatsing van een dakkapel, duurt doorgaans iets van 3 weken “

Praktische bergruimte

Alle ruimtes onder het schuine dak die lager zijn dan 1,50 meter kunnen uitstekend worden gebruikt als handige extra bergruimte. Heel eenvoudig een schuifwand tot aan het plafond ervoor plaatsen, en alles is netjes op te bergen en heel praktisch weggewerkt.

Wat kost een doorsnee zolderverbouwing?

Het hangt er vanzelfsprekend helemaal van af hoe luxe je de zolder wilt verbouwen, maar uitgaande van de hier beschreven zolderverbouwing inclusief dakkapel moet je gemiddeld rekenen op iets van 10.000 tot 14.000 euro dat er benodigd is.

Hoe lang duurt zo'n complete zolderverbouwing met plaatsing dakkapel?

Indien je uitgaat van een ruime zolder waarin plaats is voor twee volwaardige slaap- of studeerkamers, een kleine kamer waarin de eventuele CV-ketel en bijvoorbeeld wasmachine & wasdroger staan, en een ruime dakkapel, ga dan uit van een bouwtijd van ongeveer 3 weken. Dat is inclusief voorbereiding en afwerking (denk aan de aanleg van de elektra en eventuele CV-installatie).

“ een aannemer of dakkapelspecialist zoekt normaal gesproken ook voor je uit of er vergunningen nodig zijn voor het plaatsen van een dakkapel ”

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Of je een vergunning nodig hebt verschilt echt per gemeente, maar vaak is het zo je aan de achterzijde van de woning zonder vergunning een dakkapel mag plaatsen. Wel dien je dan nog te voldoen aan een aantal zogenaamde “welstandscriteria”, die vooral gaan over de maatvoeringen waaraan je met voldoen om te mogen bouwen.Inmiddels is het in steeds meer gemeenten wel zo dat je ook de dakkapel aan de voorzijde van woning zonder vergunning mag plaatsen, en wederom geldt er dat je dan wel nog aan de “welstandseisen” dient te voldoen.

Indien je van plan bent een dakkapel te gaan plaatsen, dan mag je er vanuit gaan dat de aannemer of dakkapelspecialist ook voor je uitzoekt of er vergunningen nodig zijn. Vraag er voor de zekerheid naar, maar normaal gesproken regelen zij ook dat allemaal voor je.